Σελίδες

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πως να κάνετε σύνδεση SSH κάτω από Ubuntu

To ssh Secure Shell είναι ένα πρωτόκολλο που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε δύο υπολογιστές πάνω από το διαδίκτυο και να επιτρέψουμε την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους αφού οι εντολές που αποστέλλονται δεν μπορούν να διαβαστούν από τρίτους. Μέσα από windows αυτό μπορεί κανείς να το πετύχει πολύ εύκολα μέσα από διάφορα προγράμματα που κυκλοφορούν. Είχα ακούσει ότι στα ubuntu γίνεται αρκετά εύκολα επίσης και αποφάσισα να το ψάξω. Η διαδικασία λοιπόν για να επιτύχουμε αυτή την επικοινωνία στο Ubuntu είναι η εξής:

Αρχικά ανοίγουμε ένα τερματικό και ξεκινάμε την εγκατάσταση του πακέτου δίνοντας την εντολή:
sudo apt-get install ssh 
Στη συνέχεια από το μενού πηγαίνουμε στο Places και επιλέγουμε Connect to Server
Επιλέγουμε:



  • Service type: SSH
  • Server: η στατική IP του απομακρυσμένου υπολογιστή που θέλουμε να συνδεθούμε.
  • Port: 22
  • Folder: το path στο οποίο δίνουμε πρόσβαση π.χ. /home/user
  • User Name: Το όνομα του χρήστη
  • Αν θέλουμε bookmark το επιλέγουμε και δίνουμε το όνομα που επιθυμούμε. Αυτό το όνομα θα φαίνεται αργότερα στο Places -> Bookmarks του μενού των Ubuntu.



Έπειτα πατάμε Connect και μας ανοίγει το ακόλουθο παράθυρο






Επιλέγουμε αν θέλουμε να απομνημονεύσει το σύστημα τον κωδικό τον εισάγουμε και πατάμε Connect.


Μετά την επιτυχία της σύνδεσης θα μπορούμε να εξερευνήσουμε ή να ανταλλάξουμε τα αρχεία που θέλουμε από τον απομακρυσμένο υπολογιστή.


Αυτό το μαθησιακό γεγονός μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον αφού τώρα δεν είμαι αναγκασμένος κάθε φορά που δουλεύω σε linux και θέλω να ανταλλάξω ένα αρχείο με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή να κάνω reboot το PC για να κάνω τη διαδικασία απαραίτητα μέσα από τα windows. Διάβασα επιπλέον κάποια ενδιαφέροντα θέματα πάνω στο πρωτόκολλο SSH.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου